Fazele mitozei

 

Profaza. Cromozomii duplicaţi, constând din două jumătăţi (cromatide), unite printr un centromer, se răsucesc şi se scurtează. Două perechi de organite specializate (centrioli) încep să se depărteze una de cealată, formând o punte din cilindri proteici goli în interior, numiţi microtubuli. Aceştia se extind şi radial, de la centrioli către polii celulei.

Profaza finală. Pe măsură ce se distanţează centriolii, membrana nucleară se degradează şi microtubulii se extind de la fiecare centromer către polii opuşi ai celulei.

Metafaza. Centromerii se aliniază în plan ecuatorial, formând placa metafazică. Când metafaza se apropie de sfârşit, fiecare centromer se divide în două, eliberând unul altuia cromatidele surori.

Anafaza. Cromatidele sunt atrase spre cei doi poli ai celulei pe măsură ce tubulii centromerici se scurtează iar microtubulii polari se lungesc, provocând îndepărtarea celor doi poli.

Telofaza. Cromozomii se desfac , microtubulii dispar, iar membrana nucleară se reconstituie în jurul fiecărui set de cromozomi. Citoplasmă iniţiază procesul de formare a celor două celule surori.

 

• Meioză

• Centromer

 
 
 
 
 
 

 

Formular de contact

 

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Introduceți codul de verificare pentru a transmite mesajul.

42027