Limbi nilo-sahariene

 

Limbile nilo-sahariene sunt o familie ce include probabil 115 limbi africane vorbite de peste 27 de milioane de oameni, din Mali până în Ethiopia şi din sudul Egiptului până în Tanzania. Conceptul de nilo-saharian ca trunchi comun, care îmbină un număr de grupări anterioare, a fost introdus în 1963 de către Joseph H. Greenberg; cei mai mulţi dintre cercetătorii limbilor africane îl acceptă doar ca pe o ipoteză de lucru.

 

Luând în calcul numărul de vorbitori, cea mai importantă subdiviziune a limbilor nilo-sahariene include familiile sudanică centrală, fur, nilotică, nubi-ană, sahariană, songhai şi surmică. Songhai este vorbită de peste două milioane de oameni în Mali şi Niger, iar kanuri (o limbă sahariană) are aproximativ 4,5 milioane de vorbitori în nord-estul Nigeriei şi în ţările învecinate (Ciad şi Niger).

 

Familia limbilor sudanice centrale include limbile din sudul Ciadului, sudul Sudanului şi nord-vestul Republicii Congo (Kinshasa). Limbile nubiene (inclusiv singura limbă nilo-sahariană cu veche tradiţie scrisă) sunt vorbite de-a lungul Nilului în Sudanul de Nord şi Egiptul de Sud. Limbile nilotice sunt vorbite de aproape 14 milioane de oameni, printre care populaţia dinka, nuer, luo, turkana, kalenjin şi masai.

 

• Niloţi

 
 
 
 
 
 

 

Formular de contact

 

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Introduceți codul de verificare pentru a transmite mesajul.

56903