Relaţia lui Alexandru Lăpuşneanul cu doamna Ruxandra din nuvela „Alexandru Lăpuşneanul”, de Costache Negruzzi (caracterizarea personajului)

 

Relaţia lui Alexandru Lăpuşneanul cu doamna Ruxanda din nuvela istorică Alexandru Lăpuşneanul, de Costache Negruzzi, este construită pe antiteza romantică angelic - demonic. Diversitatea atitudinilor adoptate de Lăpuşneanul faţă de doamna Ruxanda reflectă falsitatea, disimularea lui. Se căsătorise cu ea „ca să atragă inimile norodului în care via încă pomenirea lui Rareş”. Nu o respectă nici pentru originea ei nobilă (descendentă a lui Ştefan cel Mare), nici pentru că îi este soţie sau mamă a copiilor săi. Iar doamna „ar fi voit să-l iubească, dacă ar fi aflat în el cât de puţină simţire omenească”.

 

Gesturile, mimica şi cuvintele rostite de Lăpuşneanul în capitolul al II-lea, în scena discuţiei cu doamna Ruxanda, evidenţiază ipocrizia lui în relaţia soţ-soţie. Mai întâi îi sărută mâna, apoi se posomorăşte, reacţionează impulsiv la rugămintea ei, ducându-şi mâna la jungher, dar se stăpâneşte şi îi promite „un leac de frică”. În capitolul următor, se răzbună pe boieri, pe Moţoc şi nu o iartă nici pe doamnă pentru îndrăzneala de a-i fi cerut să înceteze cu omorul. Se bucură cu cruzime de spaima doamnei care leşinase la vederea piramidei de capete: „- Femeia tot femeie, zise Lăpuşneanul zâmbind; în loc să se bucure, ea se spatie”. În ultimul capitol insistenţele boierilor şi ameninţarea din final că îi va ucide fiul o determină pe doamna Ruxanda să îi dea otrava.

 

Recomandări

 

Replicile personajului Alexandru Lăpuşneanul din nuvela „Alexandru Lăpuşneanul”, de Costache Negruzzi (portret literar)

Cruzimea personajului Alexandru Lăpuşneanul din nuvela „Alexandru Lăpuşneanul”, de Costache Negruzzi (portret literar)

Alexandru Lăpuşneanul din nuvela „Alexandru Lăpuşneanul”, de Costache Negruzzi - tipul domnitorului tiran şi crud (caracterizarea personajului)

Portretul fizic al personajului Alexandru Lăpuşneanul din nuvela „Alexandru Lăpuşneanul”, de Costache Negruzzi

 
 
 
 
 
 

 

Formular de contact

 

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
Introduceți codul de verificare pentru a transmite mesajul.

71103