George Orwel (pseudonimul literar al lui Eric Arthur Blair) (25 iunie 1903, Motihari, India – 21 ianuarie 1950, Londra, Marea Britanie) – scriitor.

• Titlul original: 1984

• Prima ediţie: 1949

1984 este un roman excelent scris, cu o mare încărcătură politică, un avertisment împotriva pericolelor totalitarismului şi una din cele mai celebre distopii. Winston Smith, un mărunt funcţionar londonez al partidului, este supravegheat permanent de monitoare; oriunde merge, Fratele cel Mare, liderul omniprezent, îl urmăreşte. Partidul eradichează orice posibilitate de revoltă politică, eliminând din limbaj toate cuvintele referitoare la ea şi inventând „Nouvorba”. „Crima-gândire” (orice idee antipartinică) este aspru pedepsită.

Winston lucrează la Ministerul Adevărului, care modifică toate documentele istorice în beneficiul partidului. Frustrat şi oprimat de interzicerea gândirii libere, sexului şi personalităţii, Winston achiziţionează ilegal un jurnal unde îşi notează gândurile şi seara rătăceşte prin zonele sărace, unde „prolii” sunt mai puţin monitorizaţi.

Întreţine o relaţie amoroasă ilicită cu Julia, şi ea angajată a partidului, dar sunt demascaţi de un spion şi, în Camera 101, cele mai negre gânduri i se adeveresc. Terorizat, Winston renunţă la iubire, este eliberat şi, complet distrus, se supune total partidului.

În 1949, la începutul erei atomice şi înainte ca televiziunea să devină o forţă, inventarea unei lumi a ecranului-monitor, la doar o generaţie distanţă de momentul descris în carte, este terifiantă. Este un roman important nu doar pentru avertismentul clar faţă de abuzurile totalitare (şi pentru contribuţia oarecum ironică la dezvoltarea televiziunii), dar şi pentru subtilitatea analizei forţei manipulative a limbajului, istoriei şi psihologiei fricii şi controlului, probleme probabil chiar mai actuale acum, decât la data scrierii romanului.

Distibuie pe: