Caracteristici

Personajul principal al povestirii Balaurul, de Mihail Sadoveanu, este boierul Nastasă Bolomir, naratorul fiind moş Leonte Zodierul, care fusese martor al întâmplării petrecute cu multă vreme în urmă, pe când el era copil.

Nastasă Bolomir este un personaj real, cu trăsături negative puternic conturate, care intră în luptă cu un personaj fabulos, Irinuţa, povestirea având trăsături de basm, pentru că în final este învins răul.

Balaurul, de Mihail Sadoveanu (comentariu literar, rezumat literar)

Caracteristicile lui Bolomir compun un personaj negativ, acesta este crud şi nemilos, deoarece înfricoşase toate femeile din sat prin comportamentul plin de răutate pe care-l avusese cu cele două neveste, care se îmbolnăviseră şi se ofiliseră în scurtă vreme de convieţuire cu el.

Portret fizic

Portretul fizic sugerează trăsăturile morale, boierul era „nalt şi-ncruntat ş-avea pe piept o barbă mare cât o coadă de păun”, desprinzându-se de aici firea lui morocănoasă şi răutăcioasă. Bolomir avea mereu în mână un „harapnic”, vorbea tot timpul „cu supărare”, iar bătrânul zodier ştie că boierul este „om mânios” şi „om năprasnic”. Egoist şi gelos peste măsură, boierul imaginează un plan de răzbunare cumplit împotriva tinerei lui soţii, Irinuţa şi a frumosului voinic Alexandrel, dornic „să verse sânge”.

Mihail Sadoveanu

Un astfel de personaj, asemănător ca răutate şi cruzime cu personajele negative din lumea fabulosului, nu putea fi învins decât de un alt simbol al răului, deoarece Sadoveanu imaginează că Irinuţa era întruchiparea diavolului: „îi crescuseră la mâni gheare agere” şi se vedeau „în părul ei şi corniţele cu care voise odată să-l împungă”. În finalul povestirii, naratorul întăreşte această imagine, sugerând ideea că stihiile naturii dezlănţuite sub înfăţişarea unui balaur ascultaseră „de drăcuşorul cel bălan”.

În povestirea Balaurul, accentul cade pe întâmplarea fabuloasă şi mai puţin contează personajele şi felul lor de a fi. Povestirea ilustrează vremurile de demult, îmbrăcate într-o aură legendară, despre care povesteau cu plăcere oaspeţii ce poposeau la hanul Ancuţei.

Distibuie pe: