Guliţă Bârzoi din drama Chiriţa în provinţie, de Vasile Alecsandri, este fiul soţilor Bârzoi, un adolescent de 14 ani, prost şi răsfăţat, care produce pagube şi necazuri sătenilor. El este caracterizat direct de către profesorul de franceză, Şarl, care-l consideră „copil obraznic” şi de Chiriţa, mândră că odrasla ei „are duh” şi-l sărută cu drag pe Guliţă.

Chiriţa îl examinează pe Guliţă la limba franceză şi acesta răspunde „franţuzind” cuvintele româneşti, producând un comic irezistibil: pentru „furculiţă” spune „furculision”, la „friptură”, „fripturision”, iar „învârtită” o traduce „învârtision”.

Chiriţa în provinţie, de Vasile Alecsandri (comentariu literar, rezumat literar)

Ea este entuziasmată de „inteligenţa” băiatului şi exclamă cu mândrie: „Bravo… Guliţă!… Bravo, Guliţă!… (îl sărută)”. Oripilat, „monsiu Şarlă” izbucneşte furios: „Gogomanition, va!…”. Deşi are numai 14 ani, Guliţă este de acord cu planul „neneacăi” de a se logodi cu Luluţa, o tânără în vârstă de 15 ani, orfană dar cu zestre mare.

Referindu-se la comediile lui Alecsandri, George Călinescu afirma că ele ilustrează un amestec de „moldovenească grecizantă şi jargon franco-român, de tabieturi patriarhale şi de inovaţii de lux occidental” care constituie un „tablou inedit pentru ochiul de azi”.

Vasile Alecsandri

„Valoros, cum am putut constata, în sine însuşi, prin piesele cele mai izbutite, teatrul lui Alecsandri se cuvine apreciat şi ca un puternic stimulent pentru creaţia dramatică ulterioară. […] Totalitatea creaţiei dramatice a lui Alecsandri ni se înfăţişează, după peste un veac, de la apariţie, ca o rocă imensă şi generoasă din care s-au ivit diademele ulterioare ale dramaturgiei naţionale.” (Pompiliu Marcea)