Arthur C. Clarke (16 decembrie 1917, Marea Britanie – 19 martie 2008, Colombo, Sri Lanka) – scriitor.

• Titlul original: 2001: A Space Odyssey

• Prima ediţie: 1968, Hutchinson (Londra)

• Filmul original: 1968

O „carte-despre-film”, până la ultimul amănunt superb construită, la fel ca şi filmul lui Stanley Kubrick cu acelaşi nume, 2001: O odisee spaţială, nu a fost scrisă după terminarea filmului, ci mai curând împreună cu acesta. Textura filmului şi a cărţii a fost ţesută simultan, cu Clarke şi Kubrick colaborând la crearea uneia dintre cele mai de durată şi influente opere ştiinţifico-fantastice imaginate vreodată.

Romanul lui Clarke pare, uneori, excesiv în detaliile sale tehnice, îndeosebi în pasajele în care trecerea timpului a făcut ca preconizatele sale proiecte futuriste să fie prost datate. Este important să ne reamintim, totuşi, un lucru important, şi anume cât de multe din previziunile din ficţiunea lui Clarke s-au transformat în realitate şi cât de respectat este el astăzi, nu numai ca autor, ci şi ca unul dintre cei mai aclamaţi vizionari ai erei spaţiale.

În partea finală a lui 2001… este momentul când viziunea sa ţâşneşte cu adevărat înaintea timpului său. Atotputernicul computer HAL 9000, care controlează nava spaţială exploratoare „Discovery”, reacţionează reflectând emoţiile creatorilor săi împotriva lor, transformându-se într-un groaznic generator de psihoze.

Magnificul punct culminant al romanului lui Clarke 2001… lasă cititorului puţine urme de îndoială de ce acesta este considerat a fi unul dintre cele mai bune romane ale genului şi demonstrează de ce a dobândit un loc central în modul în care ne imaginăm viitorul.