Părinţi vrednici, de Ion Agârbiceanu (comentariu literar, rezumat literar)

Părinţi vrednici, de Ion Agârbiceanu, este o povestire a cărei primă ediţie a fost publicată în volumul Din munţi şi din câmpii în1957.

Ion Agârbiceanu

Fragment

În după-amiaza aceea vorbirăm o vreme, eu şi pădurarul, despre grija părinţilor faţă de copii. Ca doctor al satului nu prea eram mulţumit cum îşi îngrijesc femeile copiii mici.

Pădurarul Nicodim se cuibări mai bine pe laviţa din curte, îşi umplu pipa cu tutun adus azi de mine şi, după ce colbăi de câteva oii, începu:

– Am zis eu că sunt animale şi paseri care îngrijesc mai bine de puii lor. O să-ţi spun o întâmplare. Într-o zi de vară, aşa către amiază, mă trezesc cu Dinu că iasă din pădure şi se apropie în silă de casă. Făcea câţiva paşi şi iar se oprea. Părea că se împiedică mereu de ceva. Vedeam că-şi duce mereu mâna la obraz şi se pipăie. Când a ajuns la fântână, văd că se spală pe obraz. Ce va fi având, că doar s-a spălat de dimineaţă? Pleacă de la fântână si vine, tot aşa de încet, pe pipăite, cu popasuri. Şi tot mereu îşi ducea mâna la obraz şi, după ce o lua, se uita la ea. Ei, comedie, zic eu, ce va fi având? Poate l-au înţepat nişte viespi!

Iacătă-l, la câţiva paşi de mine: avea pe obrajii amândoi zgârieturi adânci, care sângerau şi acum. Zadarnic tot încercase pe drum să oprească sângele.

După grumazi avea traista cu care plecase după bureţi, goală de tot.

– Da’ ce? Ai dat peste vreo mâţă sălbatică? zic eu.

I se vedeau încă urmele lacrimilor în ochi. Nu-mi răspunse. Mi se părea tare ruşinat.

– Ori ai intrat prin tufişuri rele după bureţi? Văd că vii cu traista goală. N-ai aflat?

El clătină din cap, fără o vorbă. După un răstimp, ridică ochii la mine:

– Tată, n-am apucat să merg după bureţi!

– Dar ce-ai făcut?

– Am ştiut eu, de mai de mult, un cuib de gaiţe. L-am găsit când nu erau decât ouăle în el. Ştiam că au ieşit puii de câteva zile; îi tot lăsam să mai crească, fiindcă voiam să iau şi eu doi să-i pun în colivie. Tare-mi plac penele cu alb şi albastru din aripile lor.

– Vezi, aşa face feciorul harnic! Pleacă după bureţi şi se opreşte la cuibul de pasere!

Distibuie pe: