Stafia, de Ion Agârbiceanu (comentariu literar, rezumat literar)

Stafia, de Ion Agârbiceanu, este o nuvelă a cărei primă ediţie a fost publicată în „Propilee literare”, nr. 18-19 din 1-15 decembrie 1928.

A apărut pentru prima oară în volum în Stafia în1930.

Ion Agârbiceanu

Fragment

Trăia odată la ţărmul mării, într-o colibă, un pescar sărac şi necăjit. Avea o casă de copii, toţi mărunţei, iar barca lui era mică, veche, hodorogită. În toată ziua trebuia să-i facă vro reparaţie şi cât ce-o pleznea vreun val mai puternic, se spărgea din nou. Vechi şi stricate erau plasele lui de pescuit; le cârpea şi azi şi mâine; şi totuşi peştii cei mai buni îi scăpau în mare. Unde mai pui că n-avea niciun ajutor în luntrea lui: copiii erau prea mici, iar să-şi ia un vâslaş strein nu-i da mâna.

Pescarul avea însă o nevastă tânără, frumoasă, avea copii sănătoşi şi asta-i dădea putere să biruie toate greutăţile şi, în coliba de la ţărmul mării, nu ştia nimeni ce-i foamea. Nu-i vorbă, i-ar fi plăcut pescarului să-i poată cumpăra femeii o năframă de mătase, o rochie scumpă de duminică, iar copiilor pantalonaşi de catifea şi ghete. Chiar ghete de piele, nu sandale de lemn, cum purtau acum. I-ar mai fi plăcut să aibă o luntre largă, puternică, potrivită pentru braţele sale, căci el era tare cât un urs; şi nişte plase nouă. Dar peştele ce-l putea prinde abia ajungea pentru traiul casei. Şi el era necăjit că nu mai poate ieşi deasupra sărăciei.

Să poată alunga sărăcia, ce viaţă frumoasă ar face el şi nevestei şi copiilor! Ţinea mult la soţie, căci era tânără şi frumoasă, şi-l iubea din toată inima. Era atât de mulţumită cu pescarul ei, încât nici nu băga de seamă că n-are năframă de mătase şi rochie scumpă de duminică.

Şi, chiar pentru aceea, el dorea şi mai mult s-apuce odată deasupra năcazurilor şi se avânta adeseori cu luntrea lui hodorogită în largul mării, doar va prinde peşte mai mult. Nu-i spunea femeii nimic, dar ea, de câte ori se întorcea după lipsă de zile, în loc să se bucure că aducea peşte mai mult, se supăra şi-i zicea:

– Rău faci că te primejdueşti! Rău faci că te duci aşa departe!

Dar pescarul simţea cât ar fi ea de fericită să se poată îmbrăca mai bine şi cu cât ar fi mai frumoasă. Şi se avânta, tot mai des, în largul mării, lipsind uneori cu săptămânile. Prindea peştele, îl vindea pe alte ţărmuri şi, când se întorcea acasă, aducea şi luntrea plină de peşte, şi punga plină de bani.

Nevasta-l înfrunta şi acum, dar aşa mai cu gura de jumătate şi avea o dulceaţă deosebită în glas. Pescarul abia de acum începu să cutreiere cu adevărat marea. Îşi repară luntrea din temelie, o întări bine, o mai lărgi şi se simţea fericit, văzând cum despică de cutezătoare valurile.

Dar odată nu se mai întoarse din drumul lui.

Trecu o săptămână, trecură două, trecură zece.

Nevasta şi copiii îl aşteptau cu moartea în suflet, în fiecare clipă, ziua şi noaptea. Însă ei priveau zadarnic marea: atâtea luntri se întorceau, dar nu a lor. Pescarii cari soseau nu ştiau să-i spună nimic despre Anton al ei. Satul întreg începu s-o văicăre pe biata femeie: cum a rămas tânără cu şase copii, fără niciun ajutor. Multe femei veneau s-o mângâie.

Distibuie pe: